Před pár lety jsem jela na dovolenou do Řecka. Byla jsem na Chalkidiki ve městě Postira a hned jsem se do této země zamilovala. Příroda nádherná, Řekové krásní a kuchyně výborná. Měla jsem to štěstí, že jsme tam měli česko-řecké přátele a mohli jsme poznat tu pravou řeckou kulturu. Řekové jsou velice přátelští a milí. Jednou nás vzali dokonce na moře chytat ryby nebo na jejich řecký večer, kde se hlavně jedlo, pilo, bavilo a tančilo. Samozřejmě jsem většině nerozuměla, ale i tak jsem si ten večer užila. Ale asi nejvíc jsem se o Řecku dověděla, když jsem s rodinu a řeckými přáteli seděla na terase a povídala si.
Dneska jsem si na to vzpomněla a řekla si, že si alespoň udělám řecké jídlo. :)
Gavros
Gavros jsou de facto grundle ochucené pouze solí a citrónem
na přípravu potřebujeme:
- 1 balení Gavros
- 1-2ks citrónů
- hladkou mouku
- olej
- hrubozrná mořská sůl
2. Buď je hodíme do friťáku nebo já je dělám v oleji na wok pánvi a zprudka je osmahnu do zlatova
3. Servírujeme osolené a pokapané citrónem
4. nejlépe chutnají v kombinaci s Tzatziky
Tzatziky
na Tzatziky potřebujeme
- 1 řecký jogurt - už je k dostání skoro všude nebo lze použít i náš bílý jogurt společně s kysanou smetanou, aby to nebylo tak tekuté, ale prostě to není ono
- 1 salátová okurka
- 2-3 stroužky česneku (podle síly a chuti)
- sůl
- pepř
- olivový olej
2. necháme okapat a vymačkáme přebytečnou vodu
3. smícháme s jogurtem
4. osolíme, opepříme, očesnekujeme a zakápneme olivovým olejem
5. můžeme doplnit i pita chlebem nebo jiným pečivem (olivovou ciabattou)
Jako správní Řekové by jste neměli opomenout alkohol. Oni pijí řecké víno - "Recinu", ale já dnes zvolila rulandské šedé, protože k rybám se nejlépe hodí bílé :) Teď už jen popřát dobrou chuť :)
"Láska prochází žaludkem"
Jako správní Řekové by jste neměli opomenout alkohol. Oni pijí řecké víno - "Recinu", ale já dnes zvolila rulandské šedé, protože k rybám se nejlépe hodí bílé :) Teď už jen popřát dobrou chuť :)
"Láska prochází žaludkem"

Žádné komentáře:
Okomentovat