neděle 24. března 2013

Tiramisu

Předevčírem přijel přítel na víkend a jelikož miluje sladké, tak jsem přemýšlela, co mu upéct za mňamku. Vždy se snažím péct něco nového a hlavně najít něco co chutná  vyloženě i mě. Jsem jedná z těch šťastných, co se bez sladkého jakž takž obejde a nechutná mi vše. Ale když už teda něco sladkého tak chci fakt něco top. Aby jste si nemysleli, že nemám takové ty sladké dny, tak mám! :D Někdy je den, kdy prostě potřebuji sladké a tak tedy jim a jim a jim. Nejhorší na takovém dni je to, že vetšinou doma nic moc není, tak jím cokoli. Třeba i hořkou čokoládu, kterou fakt nesnáším, ale je to čokoláda. Ale zpět k tématu. Rozhodla jsem se udělat tiramisu, protože jak jsem tak něco hledala, narazila jsem jak na maskarpóne, tak i na cukrářské piškoty a dokonce amareto. Vše jsem si připravila a šlo se na to. Nevím proč, ale vždy jsem si myslela, že je to těžké a úplně nesmyslně. Opravdu jednoduchý recept. Nejtěžší je počkat na ztuhnutí dvě hodiny a neuždibovat :D
A první, co mě napadlo při čtení receptu bylo, že v Prostřenu ho dělá každý druhý. Sice málokdo to pravé, většinou české tiramisu, ale dělá! A už vím proč! Je to easy a výborné. Pro zajímavost jsem si vygooglovala 94 receptů na Tiramisu z Prostřena. A to už je slušná řada :-))

A teď k receptu. Chtěla jsem mít jistotu, že udělám to správné a tak jsem zvolila tiramisu podle Emanuele Ridi a myslím, že to byl správný tah.
Přikládám odkaz: http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Tiramisu




INGREDIENCE
4 porce

  • 500g Mascarpone
  • 5 lžic cukru krupice
  • 5 vajec
  • 2x malý panák Amaretto
  • šálek silné kávy černé
  • 1 pytlík Savoiardi nebo cukrářských piškotů
  • kakao na posypání



Jinak já jako formu použila formu na paštiku, která mi přišla tvarem nejvhodnější. Jednou jsem ji dostala v řeznictví, kam chodím často nakupovat. Snad za to, že jsme stálý zákazník. Ano jsem spíš masová než dezertová ;-) Vše drželo tam, kde má a piškoty se tam vešli naprosto přesně. U oválné formy by to byl maličko problém.Hodně se mi líbí video, kde všechno vidíte. Myslím, že je to užitečné hlavně pro začnající slečny, protože člověk vidí i konzistenci těsta, které vyrábí :-))


1/ ingredience 2/sníh 3/vajíčka s cukrem 4/přidané mascarpone 5/přidané bílky 6/kae s amarettem

7/máčení piškotů 8/jak vhodně položit piškoty do formy 9/první vrstva mascarpone 10/druhá vrstva piškotů 


instapic by katie_fresa


Já si dala tiramisu s latte, které mám taky ráda. Doma na to mám i různé vychytávky, jak udělat hustou pěnu, ale o tom třeba článek příště. Co funguje a co ne :)
Ještě k (insta)fotce - kdyby vypadala, alespoň z poloviny, tak dobře, jak to chutnalo.
Kuchařka jsem dobrá, ale fotografka asi zatím ne :D

"Sladké je dobré na nervy. Oslaďme si život."

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by Vás zajímat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...