úterý 9. dubna 2013

Les Macarons, Makarónky, Makrónky ...


Fenomén Macarons

Jsou to takové sladké nadýchané mandlové pusinky, slepené většinou máslovým krémem (klasickým, méně klasickým, dokonce více exotickou příchutí) nebo marmeládou a slepené k sobě. Už se stala do slova kultem a životním stylem. Poslední dobou zaznamenali velký boom a je to vysoce módní záležitost. Na první pohled je poznáte určitě všichni :-) Jsou charakteristické svými barvami. Prakticky vše je dovoleno. Růžové makaronky se žlutou náplní, zelené se zelenou nebo  jakákoli jiná kombinace, co se Vám zrovna bude líbit. Používá se barvivo, které je v tomto případě více než žádoucí. Barvy jsou syté pastelové, lesklé, nebo třpytivé povrchy, různé poprašky, dokonce lístkové zlato na další zdobení. Vizuální efekt musí být prostě dokonalý. A tady už nastupuje první rozdíl mezi dobrými a špatnými makaronkami. Barevná kombinace musí lahodit oku a samozřejmě cukrář by měl neustále chodit s novinkami a různými variacemi barev.


A jak jsem jim propadla já? Už dlouho jsem je chtěla zkusit a kdy je nejlepší příležitost, než když jste v Paříži? Ano je to prostě stylové. Je to pařížské klišé. 
A kde se dají v Paříži koupit? Prakticky kdekoli. V cukrárnách, v čokoládovnách, ve smíšeném zboží, McCafes... Ale tady Vám přináším ty nejlepší.
a něco málao i v Praze, ale není to úplně ono. Zatím!
Paul
Milléme
A pak jeden maličký obchůdek v ulici Štefánikova 25. Ochutnat můžete 15 druhů.

A teď to nejdůležitější. Chuť! 
Jak už jsem psala jsou to jemné pusinky z mandlové mouky, kdy se dvě části slepují k sobě. Stejně jako si cukrář hraje s barvou hraje si i s chutí. Někdy k sobě chuť pusinky a náplně ladí a jindy člověk zažívá kontrast chutí, které se navzájem doplňují a podporují. Je to na fantazii cukráře a čím lepší nápady, tím úspěšnější makaronka :-) Proto jsou mezi nejlepšími makaronkami ty od Lauderée a Hermé, kdy každý rok představují novou kolekci chutí a barev. Vždy se na to čeká s napětím. Ano je to skoro jako v módě :-) Ale proč ne?

Ta pravá makarónka má mít kulatý tvar, naprosto hladký a lesklý povrch bez prasklinek, hrbolků, propadlin nebo bublinek. Na okrajích (kde se slepuje) je taková krepovaná (říká se tomu "nožka"), přesně tam se totiž při pečení zvedá.
Textura makarónky má být na povrchu křupavá, uvnitř maličko vlhká, ale neměla by se lepit. Makarónka by se měla rozplývat na jazyku. Krém by měl být sametový, měl by být ochucen tak akorát, aby doplňoval chuť pusinky. Stejně jako množství by mělo být úměrné. Vše by mělo jít ruku v ruce a navzájem se doplňovat a podtrhovat chutě. 


Je to prostě mánie, která se šíří pomalu ale jistě celým světem. V Paříži se na ně dokonce čeká větší fronta než u Vuittona. Vždyť třeba Pierre Hermé pro ně vyhradil specializovaný butik! 


A teď už fotografie, které řeknou více než slova :-)





LADURÉE


Příchutě

 Makarónky jinak


Lanvin for Ladurée


Ukázka krabiček


Prostory

aktuální výloha (instapic katie_fresa)




La Maison du Chocolat Paris 


Tyto makarónky nejsou plněné žádným krémem, ale skvělou čokoládou. Náplň je tedy hutnější než u klasických, ale je to něco úžasného. Já z nich byla nadšená. Aspoň je vidět, že se s nimi dá dělat hodně věcí. Pokud navštívíte Louvre stavte se i v tomto krámku, který je uvnitř. Milá obsluha, úžasné makarónky za přijatelnou cenu :-))



Na závěr Vám chci ještě představit kurz makarónek. Cena je 2450,- a naučíte se péct a tvořit vlastní makarónky. Třeba přijdete na nové varianty, které bude ještě lepší než od předních návrhářů/cukrářů. :-)



A úplně na konec sněhová nadýchanost, jemnost a čistota ...

P.S.: Ano i já donedávna říkala makronky, ale zjistila jsem, že je to špatně! Opravdu je to správně MAKARONKY. Já si na to budu muset chvíli zvykat, ale není nic horšího než mluvit o něčem zasvěceně, ale přitom neznat ani správný název!
P.S.S: Ještě horší je, nepřiznat si chybu.
P.S.S.: Nejhorší je, nepoučit se z té chyby.


"Dneska místo obvyklého moudra nebo citátu moje P.S., P.S.S. a P.S.S:" :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by Vás zajímat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...