pátek 26. dubna 2013

Sushi

Dneska Vám představím správnou přípravu SUSHI. Je to asi mé nejoblíbenější jídlo  (společně se steaky, saláty, hovězím vývarem a jinými jídly :D), i když ne vždy tomu tak bylo. Kdysi sem chodila do Ambiente právě na maso a pří té příležitosti vždy ochutnla sushi. Vždycky jsem si říkala, co to ty celebrity pořád s tím sushi mají? Proč pořád říkají, že bez něj nemohou být? Vždyť to není vyloženě nic dobrého. Zdravé možná, ale dobré? Rozhodně NE! Ale potom jsem změnila názor. Byla jsem s přáteli na obědě a jelikož všichni sushi jedli, šli jsme na running sushi. A parta se přeci netrhá, tak jsem řekla, že tomu ještě šanci dám a že při nejhorším tam jezdí i jiné věci. A nejednou to bylo tu. Láska k sushi! Nemožné se stalo skutečností a já po vzoru celebrit, které jsem podezřívala z toho, že to říkají jen proto, že je to módní, začala sushi milovat ! Jakékoli a v jakémkoli množství. 
Jak to máte vy? Propadli jste mu také nebo Vám nechutná.


A teď jak správně připravit tuto pochoutku doma. Původně jsem si říkala, že na tom přeci nic být nemůže. Vždyť to je jen rýže, ryba nebo něco jiného a mořská řasa. Ale co se nestalo. Přečetla jsem pár receptů (cca desítky) a každý byl jiný, každý byl "těžký" a v každém byl největší zádrhel v rýži. 
Tak se na to pojďme společně podívat.




Na přípravu rýže budete potřebovat sushi rýži
rýžový ocet ochucený cukrem a solí v poměru 6:4:1

Příprava rýže

Správně připravený rýže by měla být lepivá, ale zároveň načechraná. Je základním krokem k úspěchu dobrého sushi.



Nejdříve si přesně odměřte rýží, kterou budete potřebovat. Rýži dejte do hrnce a napustě do něj studenou vodu. Zatočte s ním a ihned vodu slijte. Bude bílá a kalná. Poté už proces můžete zpomalit a neustále dokola opakovat - nalít vodu, protočit hrnec, slít vodu. Rukou v hrnci lehce kružte, ale neotírejte zrníčka o stěny hrnce. A jak dlouho proplachovat. Většinou se uvádí, dokud nebude voda čirá a bez jakéhokoli kalu, ale nikdy toho úplně nedocílíte. Obecné pravidlo je minimálně 10x a maximálně dokud Vám neumrznou ruce :-) a že mrznout začnou. 
Nyní rýži odstavte a zalijte ji studenou vodou 1:1. Poté ji nechte alespoň hodinu odpočívat. Vhodné je klidně i přes noc. Zrnka maličko nabobtnají a ztratí svou průhlednost. A teď začíná konečně samotné vaření a další zábava nespálit rýži. Přiveďte ji rychle k varu (pokud nemáte indukci nebo plyn, nechte plotýnku nejřív rozpálit). Potom zlomte na minimum a až teď přikryjte pokličkou. A nechte vařit cca 15min. Pokličku po celou dobu varu nesundávejte. Hotovou rýži také poznáte dobře podle sluchu. Začne jakoby praskat jak se všechna voda vyvaří. Vypněte sporák a nechte rýži ještě 5 min dojít. 

Připravte si mísu ve které budete rýží míchat spolu s octem. Nesmí být kovová. Protože ocet společně s kovem může změnit vlastnosti i chuť. Vyklopte do ni rýži a přes dřevěnou vařečku začněte pomalu nalévat ochucený ocet. A pomalu začněte rýži míchat. Spíš než míchání to je přehazování části rýže jinam. Při klasickém míchání by jste rýži rozdrtili. Japonci používají i vějíř, kterým rýži ovívají a tím urychlí proces chladnutí. 

Teď rýži příkrejte vlhkou utěrkou (aby neoschla). A můžete si připravit náplň a řasu. 



Tipy na závěr
Množství octu, které použijete je individuální. 
Rýže se při vaření nesolí.

Nezapomeňte vyklopit rýži z hrnce hned, jinak Vám tam zatvrdne a budete z ní mít cihlu.



A jeden vtipný článek na úplný konec. "Velká zrada pro milovníky štíhlé linie: Po sushi se prý tloustne!"
Určitě to je pravda! :-) Já i miliony Japonců bychom podle tohoto článku už asi ani neprošli dveřmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by Vás zajímat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...