pátek 19. dubna 2013

Pro Italy :)

Lososový tataráček s bramborovými lupínky a citrónovým mascarpone



Co budeme potřebovat:
  • lososa
  • kapary
  • červenou cibulku
  • pažitka
  • citrón
  • žloutek z vajíčka
  • čerstvě namletá hrubozrná sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • případně hořčice nebo worcester
  • mascarpone
  • brambory
  • olivový olej






A jak na to:

Nakrájíme si lososa na malé kostičky, přidáme jemně pokrájené kapary a cibulku.Ochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Nasekáme pažitku a případně dochutíme hořčicí nebo worcesterem (ale není nutné, podle chuti, bez toho bude tatarák takový jemnější). Přidáme žloutek z vajíčka a vše důkladně promícháme. Hotový tatarák dáme uležet do lednička a začneme si připravovat ostatní.
Brambory pokrájíme na jemné plátky a buď dáme smažit na pánev nebo péct do trouby (podle toho, jak to máte radši). 
Mezi tím si připravíme mascarpone s citrónem. Jen smícháme a šleháme do hladka, aby vznikla krémová konzistence. 
Vše máme připraveno a můžeme podávat podle vlastní fantazie!






Italská polévka - Minestrone



Co budeme potřebovat:
Vlastně jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi, já dnes zvolila de facto jen to, co dům dal.
I v Itálii se Minestrone liší podle oblasti. 


Co budeme potřebovat:
  • 2 větší brambory
  • řapíkatý celer
  • pórek
  • mrkev
  • cuketa
  • rajče
  • kedlubna
  • fazole (právě se použivají v jedné z oblastí Itálie mě tam moc chutnají)
  • kapusta (tu jsem bohužel dnes neměla, ale je výborná) -můžete použít klasickou velkou nebo takové ty malinké
  • rajče (italové ho loupu ze slupky)
  • sůl


A jak na to:

Všechnu zeleninu si nakrájíme na větší kousky. Postupně budeme vše "smažit" na olivovém oleji a pak chvíli dusit ve šťávě z fazolí. Nahažte do hrnce vše najednou, ale přidávejte postupně podle tvrdosti zeleniny. Já většinou začínám brambory a postupně přidávám kedlubnu, cuketu, mrkev, celer .... Na konec přidám fazole, které jste si buď přes noc nechali odstát ve vodě a následně uvařili nebo použili konzervované. 
Vše důkladně promíchejte nechte osmažit na oleji a pomalu přidejte šťávu/vodu z fazolí. Ještě chíli nechte dusit a přilijte vlažnou vodu. Přikryjte pokličkou a nechte vařit 15-30min podle toho, jak silný vývar chcete. Podle chuti na úplný závěr osolte. Část zeleniny (asi 1/3) rozmačkejte na drobno (třeba šťouchadlem na brambory) nebo propasírujte skrz pasírku. Tím polévku zahustíte.
Na talíři pak už je posypte nastrouhaným parmazánem a zakápnětě olivovým olejem.







Aglio, olio e peperoncino


Moje oblíbené jídlo. Úplně jednoduché, rychlé a skoro nic na něj nepotřebujete. Pro některé lidi může být toto jídlo o ničem, protože tam neni například smetanová omáčka a tak dále. Ale Italové mají takováto jídla velice rádi. Za prvé ,jak je v Itálii vedro, byla by omáčka těžká (samozřejmě mají i výborné omáčky) a za druhé Italové jsou docela "líní" a všechno chtějí mít rychle. Ale za to si pak konzumaci vychutnávají!!
A co je lepšího než rychle uvařit a potom trávit volný čas při dlouhém jídle a povídání s přáteli a rodinou.

Co budeme potřebovat:
  • váš oblíbený druh těstovin, ale asi nejvíce se hodí klasické špagety
  • chilli papričky
  • česnek
  • hrubozrnou sůl
  • parmazán
  • olivový olej
A jak na to:

Do osolené vroucí vody s olejem vložíme těstoviny a nechápe vařit. Mezi tím si pokrájíme papričky a česnek. Před loupáním je nejlepší si ho plochou stranou nože rozmáčknout a vyloupnete ho vlastně jedním pohybem. A bude se vám i lépe krájet, protože se nebude všude kutálet. Množství je vyloženě na Vás. Já jsem na ostrou chuť zvyklá, a proto si dávám víc. Ale když toto jídlo dělám pro návštěvu vždy dávám méně a část si opražím vedle a každý si může posypat ještě podle vlastní chuti. Já ještě než začnu připravovat papričku, vždy k ní čichnu a tak alespoň trochu poznám jakou má sílu.
Rozpálíme si na pánvičce olej a hodíme tam česnek s papričkami a pomalu smažíme. Česnek do zaltova až ucítíme, jak se rozvíjí chuť obou surovin. 
Pak už jen do pánve přidáme těstoviny. Nebojte se je tam dávat rovnou z vody. Vůbec nevadí, že okapou až tam. Dokonce je to žádoucí. Pravé těstoviny nemají být suché ale lehce vlhké. (Dokonce by po dojedení mělo na dně talíře zůstat trošku oleje s vodou na vytření jedním soustem bagety).
Po smíchání těstovin můžeme servírovat na talíř a na těsně před podáváním posypat hoblinkami parmazánu a zakápnout olivovým olejem.
Ještě jednu výhodu má toto jídlo a to, že obsahuje chilli papričky, které zrychlují metabolismus a vylepšují pleť.






Na závěr mi nezbývá nic jiného než popřát dobrou chuť.


"Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu." (George Bernard Shaw)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mohlo by Vás zajímat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...